top of page
IMG_0036 wij vieren_edited.jpg

Yoga Ternat, hoe het begon

 

Maart 1970 :  Gilbert Pieraerts en Zacharie Cardoen worden door Frans Devits meegevraagd om een lesje yoga te gaan volgen in Aalst. De twee heren zijn zodanig onder de indruk dat ze meteen hun eigen plaatselijke vereniging oprichten. Je mag hen gerust ‘pioniers’ noemen want yoga was toen totaal onbekend. 

Zacharie’s echtgenote, Louise Van der heyden - beter gekend als “Wiske Cardoen” -nam al vlug het voortouw.  Zij gaf jarenlang met veel bezieling haar wekelijkse yogalessen en liet honderden mannen en vrouwen kennis maken met yoga.

In 1997 nam Hortense Rydant uit Asse de fakkel van Wiske over op een eigen maar  even enthousiaste manier. Toen haar trouwe chauffeur Camiel overleed dreigde in 2010 een plotse stopzetting van de lessen.   

Gilberte Limbourg nam daarom het initiatief om de afgeknapte draad terug op te nemen.           Samen met Monique De Geyndt en Edmond Meertens werd het aanbod zelfs uitgebreid van twee naar drie wekelijkse lessen. 

Ook Myriam Van Mieghem gaf er enkele jaren les.  Annelies L'Ecluse versterkte het team in 2017 en zorgt vakkundig voor vernieuwing, verjonging en dynamiek.

 

Blij en dankbaar om wat is geweest hebben we op 5 maart 2020 onze gouden verjaardag gevierd met een mooie kirtan, een spirituele samenzang.

Alle voornoemde lesgevers hebben hun opleiding gevolgd bij Yoga Vedanta Aalst en volgen het pad van de Klassieke Yoga.  Dit is een yoga , gebaseerd op oude Indische wijsheden, waaronder het achtvoudig pad van Patanjali.   Yoga is geen gymnastiek maar een filosofie, een zienswijze en levenswijze volgens de principes van de YAMAS  en NIYAMAS (respect t.o.v. van jezelf en de anderen).  Onder invloed van onze westerse kijk op het leven is de derde trap de ASANAS (het fysieke) sterker benadrukt. Pas op de vierde trede is er sprake van PRANAYAMA, de bewuste beheersing van de Prana, de levenskracht van de adem.  De hogere trappen PRATYAHARA (terugtrekken van de zintuigen), DHARANA (één-puntige concentratie) en DHYANA (meditatie) hadden als oorspronkelijk religieus doel SAMADHI te bereiken : de versmelting van het ego met het Al, het Hogere Zelf.

De Yoga-beoefening is de laatste jaren sterk geëvolueerd en heeft zich aangepast aan de noden van de tijd. Het fysieke en mentale welbevinden zijn even noodzakelijk geworden als dagelijks voedsel.

De lesgevers zijn mee geëvolueerd. Zij scholen zich permanent bij, doen kennis op bij andere leraren, verruimen hun blik, hun interesses, hun manier van aanpak.  

Het is zo mooi om als team te ervaren hoe wij elk ons eigen pad hebben gevolgd en hoe wij elkaar daarin aanvullen. Zo evolueert de les van Edmond meer naar het spirituele en het werken met mantra's. De les van Annelies is energieker en hecht steeds meer belang aan de correcte uitvoering van de houdingen. De les van Gilberte staat voor stabiliteit en ontspanning, de les van Monique voor afwisseling en creativiteit. Maar alle vier vertrekken we vanuit dezelfde Bron.

Onze oorspronkelijke doelstelling is echter onveranderd gebleven: zoveel mogelijk mensen laten kennis maken met de deugddoende kracht van yoga. De ledenprijs wordt daarom bewust laagdrempelig gehouden.

Zo laat meer dan 50 jaar geschiedenis zich vertalen in een boeiend verhaal waarvan ook jij - als lid- onverbrekelijk deel uitmaakt.

 

 

bottom of page